Ali obstajajo zdravila proti migreni?

migrena

Ali veste, da je migrena tretja najbolj pogosta bolezen v sodobnem svetu, za katero oboleva okrog 20% populacije? Močan glavobol, ki ga pogosto spremljajo občutek slabosti, preobčutljivosti in avra, pogosteje prizadenejo ženske po 25 letu starosti.

migrena

Sprožilec je lahko kar koli, od spremembe vremena, močnega vonja ali močne luči do hrane in celo kakovosti spanca. Zdravila proti migreni kot takšni zaenkrat še ni, obstajajo pa različni načini zdravljenja simptomov. Prvi korak pri njenem obvladovanju je, da prepoznate dejavnike, ki sprožajo glavobol ter se jim v največji možni meri izogibate. Življenje z migreno je težko, fizične bolečine pa pogosto sprožijo tudi psihične težave. Več o bolezni, sprožilnih dejavnikih in učinkovitih metodah preprečevanja si preberite na https://www.migrena.si/zdravljenje-migrene.

 

Kaj so vzroki za nastanek?

Raziskovalci menijo, da pri nastanku glavobola pride do spremembe ravni kemijskih sprememb v možganih. Ob pojavu se zniža raven serotonina v možganih, snovi, ki prenaša sporočila po osrednjem in perifernem živčevju. Ta upad se občuti kot močan glavobol, ki lahko traja od nekaj ur do nekaj dni. Najpogostejši vzroki za pojav pri ženskah so hormonska nihanja, drugi sprožilni dejavniki pa so še čustveni (stres, tesnoba, vznemirjenje, šok …), telesni (utrujenost, slab spanec, napetost v vratu …), prehranski (dehidracija, kofeinski napitki, alkohol …), okoljski (močna svetloba, utripajoči zasloni, močne vonjave, kajenje …) in medicinski (določena zdravila).

 

Ali obstajajo zdravila proti migreni?

Zdravnik vam lahko predpiše akutna ali preventivna zdravila proti migreni. Akutno zdravljenje vključuje zdravila za lajšanje bolečin in tablete proti slabosti v času migrene. Preventivno zdravljenje pa je, kot že ime pove, namenjeno preprečevanju napadov, še preden se pojavijo. Na trgu so tudi nova biološka zdravila proti migreni, ki delujejo preventivno, na podlagi monoklonskih prototeles. Odmerjajo se v mesečnih ali četrtletnih podkožnih injekcijah, bolniki z migreno pa so po uporabi že potrdili izboljšanje stanja. Najbolj uspešne naravne oblike zdravljenja pa so akupunktura, uživanje vitaminov in mineralov ter nevrostimulacija.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja