Igrače za otroke imajo svojo zgodovino

igrače za otroke

Predmeti, ki so zasnovani posebej za to, da se otroci z njimi igrajo, se imenujejo igrače za otroke. Igrače imajo bogato zgodovino. Najbolj stara znana igrača naj bi štela štiri tisoč let. Prve igrače, ki so jih našli arheologi, naj bi bile izdelane iz različnih materialov v obliki lutk, živali, vojakov in raznih orodij, ki so jih uporabljali odrasli. Najstarejša znana igrača, ki so jo našli arheologi leta 2004, je glava lutke, izdelana iz kamna. To kamnito glavo lutke so našli na enem od italijanskih otokov. Arheologi sklepajo, da glava lutke spada med igrače za otroke, ker je niso našli na svetih tleh.

Igrače za otroke v obliki kamnitih lutk

Poleg te igrače za otroke so arheologi našli precej lutk, ki so narejene iz lesa. Takšne lutke so našli celo v grobnicah v Egiptu. V nasprotju s prej omenjeno lutko iz kamna pa so bile te lutke pokrite s simboli za plodnost. Zaradi tega strokovnjaki sklepajo, da ne gre za igrače za otroke. Obstaja tudi razlog za sum, da lutke niso najstarejše igrače, ki so namenjene otrokom. Mogoče je, da so najstarejše igrače za otroke namizne igre. Prve igrače so najverjetneje bile izdelane iz materialov, kot so kamen in glina. V srednjem veku izdelane igrače za otroke so bile narejene iz lesa.

Igrače za otroke za igro in učenje

Med takšne igrače za otroke so poleg lutk iz lesa spadali leseni konjički in sestavljanke. V devetnajstem stoletju je že viden napredek, kar se tiče igrač za otroke. Sestavljanke so bile izdelane iz tiskanega papirja, ki so ga potem prilepili na ploščo iz lesa, ki so jo potem razrezali na koščke. Pogosto so bili na sestavljenki upodobljeni vladarji, kralji in kraljice. Najprej so takšne sestavljanke predstavljale pripomoček za učenje. Pozneje so se pojavile igrače, kot so domine, igralne karte ter razne kocke in plošče, s pomočjo katerih so se lahko igrale nekakšne igre na srečo.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja