Izdelava fasade zmanjša račun za ogrevanje

izdelava fasade

Zunanjost stavbe je lahko zelo pomembna, saj običajno najprej pritegne pozornost. Izdelava fasade je pomembna, saj vas bo slabo oblikovana zunanjost stavbe, ki je obenem slabo izolirana ali iz neustreznih materialov, na koncu stala veliko denarja, ki ga boste porabili za stroške ogrevanja. Veliko se govori o tehnologiji izolacije in o tem, da se zmanjšanje računa za ogrevanje s to metodo dejansko izplača (v smislu zmanjšanja stroškov energije), vendar tega ni tako enostavno doseči na strehah; z zunanjim ovojem stavbe je veliko lažje delati. Za varčevanje z energijo je komaj kaj pomembnejše od dobro izolirane zunanjosti.

izdelava fasade2

Zunanjost mora biti homogena in privlačna

Izdelava fasade mora potekati tako, da se elementi (kot so npr. na primer: kamen, steklo in kovina) skoraj ne opazijo, kar vodi do homogenega in privlačnega zunanjega videza. Zunanjost stavbe mora biti tudi trpežna in vodoodporna. To pomeni, da če uporabimo vrhunske materiale, bodo trajali dlje, vmes pa bo potrebnih le malo vzdrževalnih del. Zato mora biti izdelava fasade zelo dobro načrtovana, saj morata zasnova in izolacijski sloj ustrezati vsem zgoraj navedenim standardom kakovosti. Po drugi strani pa, če je vaša trenutna zunanjost stavbe zdaj videti dobro, vendar ne izpolnjuje nobene od zgoraj navedenih zahtev, potem je vsekakor vredno vložiti nekaj denarja v popravilo ali zamenjavo tistih sestavnih delov, ki so se nepopravljivo poslabšali.

izdelava fasade1

Izdelava fasade zahteva dober premislek

Pri zasnovi visoko učinkovitega konstrukcijskega sistema je treba upoštevati toplotno izolacijo. Kar zadeva toplotno izolacijo, imajo vsi materiali različne toplotnoizolacijske lastnosti, odvisno od njihove konstrukcije. Najpogosteje uporabljena izolacija je mineralna volna. Ima nizko toplotno prevodnost 0,028 W/mK, kar pomeni, da je zelo dober izolator pred toplotnimi izgubami – vendar je z vidika stroškovne učinkovitosti dražji od drugih materialov. Kot izolacijski material se uporabljajo tudi lesna vlakna, zlasti pri starejših stavbah, ki jih zaradi tehničnih razlogov ni mogoče prilagoditi ali spremeniti. Plošče iz lesnih vlaken imajo nizko toplotno prevodnost, ki znaša 0,032 W/mK. Poliuretan se uporablja predvsem za zvočno izolacijo, vendar ima dobre izolacijske lastnosti tudi pri toplotnih izgubah – njegova vrednost toplotne prevodnosti je zelo podobna vrednosti mineralne volne.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja