Kaj je Blockchain?

blockchain

Blockchain je digitalna tehnologija v kateri so zapisane transakcije, in to ne zgolj finančne, ampak tudi transakcije z drugih področij. Pri odgovoru na vprašanje kaj je Blockchain si lahko pomagamo tudi z direktnim prevodom, in sicer, da gre za verigo blokov v kateri so vse transakcije zapisane. Glavni podatki, ki so zapisani so znesek, ura in datum transakcije. Podatkovni bloki so zaščiteni s kriptografijo, med seboj pa so povezani v verigo, zato tudi gre za verigo blokov.

Kaj je Blockchain po Nakamotu?Kaj je Blockchain?

Blockchain tehnologijo si je izmislil Satoshi Nakamoto, in sicer kot osnovo na kateri je osnoval Bitcoin. Vsega skupaj pa se je lotil kot odgovor na finančno krizo v letu 2008. Že pri sami zamisli je imel Nakamoto v mislih verigo blokov, v katero bi se shranjevali vsi potrebni podatki o transakcijah in ki jih po potrditvi posamezne transakcije ne bi bilo mogoče več spreminjati. Torej, najenostavnejši odgovor na vprašanje kaj je Blockchain je, da je to tehnologija, ki je bila v osnovi namenjena za nemoteno delovanje kriptovalut oz. za shranjevanje transakcij v kripto svetu. Za samo investiranje v npr. Bitcoin ta tehnologija sicer nima bistvenega pomena, je pa zelo pomembna za varno shranjevanje podatkov o transakcijah in pri gibanju cene Bitcoina in drugih kriptovalut.

https://www.youtube.com/watch?v=yubzJw0uiE4&t=16s

Za kaj je Blockchain tehnologija tudi koristna?

Blockchain tehnologija pa ni koristna le za pravilno delovanje in shranjevanje transakcij v kripto svetu, ampak že omogoča tudi druge stvari, kot so npr. volitve na daljavo, blokado vžiga avta, kar lahko pride v poštev pri najetih ali leasing vozilih, za izklop elektrike v primeru neplačanih računov, ipd. Za kaj je Blockchain tehnologija še koristna? Največja korist od te tehnologije pa je varnost vseh zapisov. Namreč vse skupaj deluje tako, da je zapis naslednjega bloka kopija prejšnjega, zaradi česar je tudi povsem onemogočeno ponarejanje zapisov. Namreč, vsak blok posebej je zaščiten pred zlorabami, ker pa so vsi skupaj združeni v celoto, pa to pomeni zgolj še dodatno varnost.

satoshi-nakamoto-blockchain

Kaj je Blockchain oz. kako deluje?

Osnova za delovanje te digitalne tehnologije oz. za odgovor na vprašanje kaj je Blockchain je posamezni blok, ki postane blok verige blokov, ko se vanj shranijo podatki o novi transakciji oz. ko je ta transakcija potrjena. Namreč, osnova za verodostojnost transakcije je, da je ta dejansko izvedena in tudi potrjena. Vse skupaj pa je storjeno s pomočjo rudarjenja kriptovalut, torej s pomočjo računalnikov, ki rudarijo kriptovalute, kot je npr. Bitcoin, istočasno pa ti računalniki potrjujejo različne transakcije, za kar so lastniki teh računalnikov tudi finančno nagrajeni.

kaj-je-blockchain

Povzetek kaj je Blockchain

Najenostavnejše povedano, to je digitalna tehnologija, katere osnovna naloga je varnost transakcij, in to ne le finančnih transakcij, ampak transakcij tudi z drugih področij. Posodobitve te tehnologije pa iz dneva v dan prinašajo več možnosti, zato je dejstvo, da kmalu brez te tehnologije ne bo potekalo več nič. Namreč, ta tehnologija je cenejša za uporabnika od vseh do zdaj poznanih načinov, hitrejša in pa predvsem veliko bolj varna. Veliko bolj varna pa je zato, ker gre za sklop – verigo več računalnikov – blokov, ki shranjujejo podatke in hkrati tvorijo celoto – verigo blokov oz. Blockchain.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja