Kaj je ultrazvok vratnih žil?

ultrazvok vratnih žil

Ultrazvok je preiskava, pri kateri se s posebno napravo v telo pošlje zvočno valovanje z visoko frekvenco. Omenjeno valovanje, ki ga človeško uho ne zazna, se kot odmev odbija od struktur v notranjosti telesa. Jakost odmeva je odvisna od sestave posameznega telesnega dela. Iz tako nastalih odmevov naprava sestavi sliko notranjosti pacientovega telesa. Z ultrazvočne slike vratnih žil se ocenjuje zožitev svetline (lumna) karotidnih arterij, ki sta najpomembnejši za dotok krvi, bogate s kisikom, v možgane. Če potrebujete tovrstni ultrazvočni pregled žil v vratnem predelu, vam priporočamo ultrazvok vratnih žil Ultralab podjetja.

Zakaj na ultrazvok vratnih žil Ultralab izvajalca?

Na stenah karotidnih arterij se z leti oblikujejo maščobne obloge (plaki), zaradi katerih se arterijska svetlina zoži. Večja kot je zožitev žilne svetline, manjši je pretok krvi skozi žili in posledično tudi skozi možgane. Pogosto se iz plaka na steni karotidne arterije razvije strdek, ki po krvnem obtoku potuje do manjših arterij v možganih in jih zamaši. Če je zamašitev možganskih arterij prehodna, nastopi prehodni ishemični napad (tranzitorna ishemična ataka). Kaže se s pojavom ohlapnosti mišičja, izgubo občutka ene polovice telesa ter z motnjami vida, spomina in govora. Če je zapora dolgotrajna, se lahko pojavi tudi možganska kap, nato pa smrt. Namen, ki ga ima ultrazvok vratnih žil, je ugotoviti stopnjo zoženja karotidnih arterij, iz česar je mogoče sklepati na pacientovo ogroženost za nastanek možganske kapi, za omenjeno podjetje pa se odločite zaradi kakovosti aparatov in zaradi vrhunskih strokovnjakov, ki bodo pregled opravili. Glede na stopnjo ogroženosti se opravi primerno zdravljenje s ciljem preprečiti možgansko kap.

Preventivni ali redni ultrazvočni pregled vratnih žil

Ultrazvok vratnih žil je neškodljiva preiskava, ki se uporablja za pregled žilnega sistema in diagnozo srčno-žilnih bolezni. Ker tovrstni ultrazvočni pregled ne škoduje pacientovemu zdravju, se lahko ultrazvok vratnih žil opravi tudi večkrat. Izvaja se preventivno, za odkrivanje aterosklerotičnih sprememb na vratnih žilah, ali pa redno, pri čemer se nadzoruje ali spremlja razvoj že diagnosticirane bolezni žilnega sistema.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja