Kaj paziti, ko izbirate talne obloge?

Niso vsaki materiali tal primerni za vsak prostor. Pri opremljanju prostora s tlaki je potrebno poznati posamezne talne obloge, materiale, iz katerih so izdelane, njihove prednosti in slabosti ter smiselno oceniti, za kateri prostor so primerne.

talne obloge

Najpogosteje se ljudje še vedno odločajo za poceni talne obloge iz odpornih materialov kot so laminat, PVC vinil in linolej, vse pogosteje pa se v domovanja vračajo tudi parket in hladnejši materiali kot so beton, kamen ali epoksi. Ker tla izbiramo za daljše časovno obdobje, je pomembno, da dobro premislite, kaj želite in koliko denarja ste pripravljeni odšteti. Ob primernem vzdrževanju vam lahko primerna izbira tlakov služi kar nekaj let.

 

Na kaj biti pozorni pri izbiri talne obloge?

  • Daje izbran material topel ali hladen občutek? Če želite, da vaš dom oddaja toplino in domačnost, izberite materiale kot so les, linolej, laminat ipd. Za doseganje hladnega občutka izberite kamen, beton ali keramiko.
  • Želite tla z gladko ali hrapavo površino? Gladka površina daje tlom eleganten videz, vendar zna biti veliko bolj drseča kot obloga z nekoliko hrapavo površino. O tem je smiselno razmisliti predvsem pri izbiri talne obloge v kopalnici.
  • Kakšna je trajnost materiala? Nekatere talne obloge imajo dolgo življenjsko dobo in jo z rednim vzdrževanjem in obnovo le še daljšate (na primer brušenje parketa ali betona). Drugi materiali se lahko obrabijo prej, vendar so takšni praviloma cenovno ugodnejši, tako da menjava ni prevelik zalogaj.
  • Kako zahtevno je vzdrževanje? Nekatere talne obloge je vzdrževati enostavneje kot druge. Pri vodoodpornih tlakih v enem kot sta epoksi ali beton bo vaša skrb le čiščenje, medtem ko bo pri laminatu vsakih nekaj let potrebno brušenje.

 

Iščete poceni talne obloge z odlično kvaliteto?

Če izbirate najboljše razmerje med kakovostjo in ceno, bo vaša izbira odločala med laminatom in PVC vinilom. Laminat je še vedno ena najpogosteje uporabljenih oblog v domovih, predvsem zaradi široke izbire barv, enostavnega polaganja, funkcionalnosti in odpornosti.

laminat

Druga možnost je PVC vinil, ki je kos različnim mehanskim poškodbam, je izjemno vzdržljiv in odporen na vlago ter zato primeren za vse vrste obremenjenih prostorov. Njegova prednost je tudi ta, da lahko posnema videz lesa, keramike ali kamna.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja