Kakšen je pravilen ITM oz. indeks telesne mase?

Indeks telesne mase

Mnogi se ukvarjajo s pravilno telesno težo, splošno znano je, da se s tem še posebej ukvarjajo ženske, vendar ni prav veliko takih, ki pa točno vedo kakšna telesna teža je primerna za posameznika. Telesno težo najlažje uravnavamo, če poznamo, kakšen je pravilen indeks telesne mase za nas, npr. za moškega, ki je visok 178 cm je pravilen ITM oz. indeks telesne mase od 18,5 do 24,9 ali drugače povedano, normalna telesna teža za tako visokega moškega je med 59 in 79 kg. Če telesna teža pade pod 59 kg govorimo o podhranjenosti tega moškega, če pa je 80 kg ali več pa govorimo o prekomerni telesni teži. Glede na to, da je razpon normalne telesne teže kar 20 kg, pa praktično nikomur ne bi smelo biti pretežko ohranjati normalno telesno težo.

Kako se izračuna ITM?

Indeks telesne mase se izračuna s pomočjo matematične formule, in sicer za pravilen izračun je pomembno razmerje med kvadratom telesne višine in dejansko telesno težo v kilogramih, s pomočjo katerega se da dokaj natančno določiti delež telesne maščobe v telesu. Naše zdravje pa je odvisno ravno od deleža telesne maščobe v našem telesu, zato je zelo pametno, če si znamo izračunati naš indeks telesne mase, saj bomo tako lažje sprejemali pravilne odločitve kar se našega zdravja in dobrega počutja tiče. Ocena ITM pa ni primerna za športnike, pa naj si bodi profesionalne ali rekreativne, na kratko ocena ITM ni primerna za osebe, ki se redno udeležujejo različnih športov in zato večkrat tedensko trenirajo.

Pravilna prehrana je glavni ključ, da bo naš indeks telesne mase primeren za nas

Kaj je pravilna prehrana? Mnogi so takšni, da so mnenja, da vse vedo in da je prav le tako kot so sami prepričani, da je prav. Žal pa ni povsem tako, morda imajo prav, morda pa ne. Že na internetu se lahko veliko prebere in nauči o zdravi oz. pravilni prehrani, zelo priporočljivo pa je, da se vsaj sem ter tja posvetujete s strokovnjakom s tega področja, ki bo glede na vaš ITM tudi znal pravilno sestaviti jedilnik prav za vas. Jedilnik mora biti sestavljen tako, da zaužijete pravo količino tako beljakovin, kot ogljikovih hidratov in maščob. Sestavljen mora biti tudi tako, da se ob posameznem obroku mešajo prave sestavine, saj ni vedno dobro, da so kar vse sestavine v posameznem obroku.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja