Karitejevo maslo znano tisočletja

karitejevo maslo

Afrika se lahko pohvali z veliko naravnimi bogastvi, med katera spada tudi drevo Vitelaria paradoxa ali Butyrospermum Parkii. Drevo karite Afričanom predstavlja sveto drevo, saj jim daje hrano, izboljšuje zdravje in kožo. Iz plodov drevesa pridobivajo maščobo, s katero kuhajo, negujejo svoje telo, uporabno pa je tudi za zaščito lesa. Iz plodov se karitejevo maslo lahko pridobiva ročno, kar predstavlja precejšen napor, a le tako pridobljeno ohrani vse super sestavine. Obstajata dve vrsti karitejevega drevesa. Ena vrsta se nahaja na vzhodu Afrike in druga vrsta drevesa karite raste na zahodu Afrike. Plodovi obeh vrst dreves dajo različno karitejevo maslo.

Karitejevo maslo z vzhoda in zahoda

Tisto karitejevo maslo, ki ga pridobijo iz drevesa z vzhoda, je mehkejše, a nekoliko manj učinkovito. Maslo, pridobljeno iz plodov karitejevega drevesa z zahoda, je trše, a zelo bogato s hranljivimi snovmi. Koristnost drevesa in njegovih plodov je spodbudila ljudi, da poskusijo gojiti drevo tudi drugod, na primer na plantažah. Vsa prizadevanja so bila zaman, saj drevo ni uspevalo, po vsej verjetnosti zaradu dolgih korenin. Sveto drevo ali drevo življenja je lahko le divje, v divjini pa predstavlja tudi hrano za živali, pred katerimi ga je treba zaščititi. Na les drevesa življenja prežijo lovci na karitejev les, ki jim prinese zaslužek.

Karitejevo maslo naj bo ekološko

To, da se na nekaj vrednega izplača čakati, dokazujejo plodovi karitejevega drevesa, ki se pojavijo šele po slabih dveh desetletjih rasti drevesa. Plodove poberejo afriške ženske in iz njih pridobivajo nerafinirano karitejevo maslo. Ob nakupu karitejevega masla je potrebno posvetiti nekaj pozornosti temu, ali ima izdelek certifikat, ki priča o pravičnosti trgovine. Pravična trgovina skuša poskrbeti, da proizvajalci iz držav, kot so Afrika in Latinska Amerika, dobijo boljše plačilo prav zaradi manjšega števila posrednikov. Preverite tudi, če ima izdelek certifikat, ki označuje, da je iz ekološke pridelave. Želite, da je karitejevo maslo, ki ga nanesete na kožo, čim bolj bogato z vsemi snovmi, ki kožo naredijo svilnato mehko.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja