Konopljina semena v prehrani

konopljina semena

Semena jedilne konoplje vsebujejo veliko rastlinskih beljakovin, esencialnih nenasičenih maščobnih kislin, vlaknin, antioksidantov, vitaminov in mineralov, zato so odličen dodatek k dnevni prehrani. Oluščena konopljina semena lahko uživate samostojno ali pa jih uporabite kot dodatek k jedem. Semena jedilne konoplje lahko dodate kosmičem, jogurtu, skuti in različnim juham, lahko jih posujete po solati, poleg tega pa so lahko tudi dodatek kruhu ter sladkemu in slanemu pecivu. Na voljo so različni izdelki iz konopljinih semen, na primer kruh iz konopljinih semen, različne čokolade in tablice s konopljinimi semeni, konopljino olje iz semen jedilne konoplje in še bi lahko naštevali.

Kaj pa zdravilni učinki konopljinih semen

Semena jedilne konoplje imajo številne zdravilne učinke. Omenjena semena izboljšujejo prebavo, saj vsebujejo veliko vlaknin in beljakovin. Konopljina semena lahko uporabljate za uravnavanje in zmanjševanje telesne teže, saj  boste dalj časa po zaužitju konopljinih semen imeli občutek sitosti in ne boste čutili potrebe po prigrizkih, hkrati pa tudi zvišujejo raven energije. Ker boste z uživanjem semen jedilne konoplje v svoje telo vnesli veliko zdravih hranil, beljakovin, aminokislin in vitaminov, se boste počutili polni energije. Tovrstna semena uravnavajo raven holesterola v krvi, poleg tega lahko pričakujete, da boste z uživanjem konopljinih semen izgubili nekaj (odvečnih) kilogramov. Ne nazadnje pa konopljina semena uravnavajo tudi raven sladkorja v krvi, namreč z vnosom beljakovin visoke kakovosti, ki so v semenih, boste znižali svoj krvni sladkor.

Konopljina semena so tudi za vegetarijance in vegane

Semena jedilne konoplje so zaradi veliko beljakovin primerna za vegetarijance, ki ne jedo mesa, kot tudi za vegane, ki poleg mesa zavračajo tudi jajca, sir, med in podobno. Vegetarijanci in vegani zaužijejo manj beljakovin, zato so zanje konopljina semena, ki vsebujejo veliko rastlinskih beljakovin, zelo primerna. Prav tako pa so konopljina semena primerna tudi za vse, ki se aktivno ukvarjajo s športom, saj so beljakovine v semenih pomembne za vzdrževanje in povečanje njihove mišične mase.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja