Liposomalni vitamin C in njegove posebnosti

hisa zdravja

Verjetno vsi poznamo vitamin C in njegov izjemen pomen za naše dobro počutje, kot tudi načine in njegove vire v hrani. Včasih pa običajna hrana in snovi, ki jih lahko najdemo v njej, ne zadostujejo. Takrat se moramo obrniti na posebej zasnovane dodatke, ki jih razvijejo laboratoriji in lahko dodatno pomagajo pri težavah, s katerimi se soočamo. Ena takšnih snovi je tudi liposomalni vitamin C, ki v hrani ni zelo pogost in ga je treba najti v trgovinah. Edini podoben izdelek v Sloveniji je na voljo na spletni strani , kjer boste našli tudi opis in podrobnosti o samem izdelku.

Katere so posebnosti, ki jih ima vitamin C v taki obliki?

Izdelki te vrste bodo imeli vitamin C vključen v liposome oziroma maščobna telesa, ki predstavljajo okrogle transportne oblike prehranskih dopolnil in zdravil. Po naravni poti nastanejo, ko se lecitin iz soje zmeša z vodo, njihova prednost pa je v tem, da se liposomi takoj absorbirajo v telesu. In če se vitamin C raztopi v vodi ter zmeša s tem lecitinom, se bo vključil v liposoma. Posledično se bo vitamin C mnogo bolje absorbiral v kri v telesu in želeni učinek dosegel bistveno prej kot brez te naravne bližnjice, ki jo uporablja marsikateri izdelek oziroma prehranjevalno dopolnilo.

So sestavine v takšnih izdelkih varne za uporabo?

liposomalni vitamin cLiposomalni vitamin C ima dokaj standardne sestavine, saj je sestavljen iz vode, kalijevega in natrijevega askorbata ter askorbinske kisline, emulgatorja lecitina (kot smo že prej omenili, se pridobiva iz soje), običajno vsebuje tudi sredstvo za preprečevanje izsuševanja, kar je lahko glicerol, vključen je lahko tudi kak konzervans in antioksidant, da izdelek svoje lastnosti ohrani dlje. Izdelki te vrste, ki vsebujejo vitamin C, so običajno zasnovani tako, da ne vsebujejo glutena, sladkorja morebitnih GSO ter bodo tako primerni za širši spekter uporabnikov z različnimi stanji in težavami, kot tudi za vegetarijance. Sam izdelek je popolnoma nenevaren, kljub temu pa so količine, večje od priporočenega dnevnega odmerka, močno odsvetovane in se jim je treba izogibati.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja