Promocija zdravja na delovnem mestu

Promocija zdravja na delovnem mestu

V življenju je zdravje nekaj najpomembnejšega. Večina ljudi si v glavnem želi dvoje, to je zdravje in srečo. Zdravje je največja dragocenost, ki jo ima zdrav srečen človek, ki je sposoben dobro delati. Delodajalci bi se morali zavedati, da zdrav zaposlen dela bolje in ne potrebuje bolniškega dopusta. Vedno več delodajalcev se začenja zavedati, kako pomembno je zdravje zaposlenega. Nekatera podjetja že nudijo brezplačne karte za fitnes, smučanje in razne druge telesne aktivnosti. Za tiste delodajalce, ki še niso spregledali, so tukaj podjetja, kot je na primer CCO, kjer se dela promocija zdravja na delovnem mestu.

Program promocije zdravja na delovnem mestu

Promocija zdravja na delovnem mestu je program, ki obsega 12 ur in v okviru katerega usposobljeni terapevti z večletnimi izkušnjami poučijo vse zaposlene in vodilne v podjetju o pomembnosti zdravja. Podjetje sestavljajo prav ljudje, ki so zaposleni v njem. Če podjetje želi biti uspešno, mora poskrbeti, da bo uspešen prav vsak posameznik, ki je v njem zaposlen, saj bo ta zdrav in zadovoljen. Vodilne in zaposlene bo promocija zdravja na delovnem mestu poučila ne le o zdravju in pomembnosti tega, temveč tudi o tem, kako zmanjšati posledice, ki so negativne, v podjetju ali kakršni koli drugi organizaciji in kako izboljšati počutje in storilnost zaposlenih.

Promocija zdravja na delovnem mestu v praksi

Podjetje CCO, katerega specializacija je promocija zdravja na delovnem mestu, najprej izvede oceno zdravja zaposlenih v podjetju ali organizaciji. Ocena zdravja zaposlenih vključuje ocenitev njihovega načina življenja, kamor najverjetneje sodijo tudi njihove prehranjevalne navade in pogostost telesne aktivnosti, pa tudi njihova vzdržljivost. Po domače povedano se preverja, kako fit so zaposleni. Ker je vsak poklic različen, je program prilagojen določenemu poklicu. Različni delavci vedno znova delajo določene gibe, zaradi česar pride do poškodb, ki se jih popredalčka kot poklicna deformacija. Vse to je mogoče preprečiti, če se zaposlenega nauči izvajati pravilne gibe ali mu dati možnost, da med delom izvaja določene vaje, ki olajšajo morebitne bolečine ali preprečijo morebitne poškodbe.

Priporočene vsebine