Šola za starše je še vedno aktualna

šola za starše

Kljub poplavi informacij, ki jih je mogoče dobiti na svetovnem spletu, je šola za starše še vedno zelo aktualna zadeva. Moda pa je njena veljavnost zrasla prav s tem, ko je dostopnih podatkov enostavno postalo preveč in mladi pari enostavno niso več znali sami ločiti zrnja od plev. Zato je šola za starše, ki jo organizira ugledna in kredibilna institucija ključnega pomena za pridobivanje kvalitetnih napotkov pred tako pomembno življenjsko prelomnico. Veliko bodočih očetov in mam se po napotke odpravi v javno ustanovo, predvsem najbližjo porodnišnico, vendar je potrebno poudariti, da je na voljo tudi precej kakovostnih zasebnih institucij, ki se ukvarjajo s tem področjem.

Kaj vse vsebuje šola za starše?

V sklop tečajev, ki jih zajema šola za starše v prvi vrsti spadajo priprave na sam porod. Nosečnice ga načeloma obiskujejo s partnerjem ali kakšnim drugim spremljevalcem. Tam so najprej seznanjene z anatomijo in fiziologijo ženskih spolovil, tako da lažje razumejo kaj jih čaka in kako se razvija plod. Obiskovalci dobijo tudi informacije o primerni prehrani v času nosečnosti ter pomenu telesne aktivnosti v tem obdobju. Veliko je tudi govora o psihološkim dogajanju pred, med in po samem porodu. Seveda se na tovrstnih tečajih posveča tudi precej časa negi in prehrani novorojenčka ter preventivnemu delovanju za preprečevanje kakšnih zapletov.

 

Tečaj za bodoče očete in več

šola za starše

Nekatere strokovne institucije pripravljajo tudi posebne tečaje namenjene le partnerjem oziroma porodnim spremljevalcem. Dodatno obstajajo tudi posebni programi za zgodnjo nosečnost, kjer so tečajnice seznanjene s potekom nosečnosti ter s telesnimi in duševnimi spremembami, ki se v tem obdobju zgodijo. Ob tem jih opozorijo na morebitne nevšečnosti ter kako jih preprečiti. Prav posebna skrb je namenjena  promociji zdravega načina življenja ne le med nosečnostjo, temveč na splošno. Šola za starše je tako lahko res močno orodje v rokah bodočih mamic in očkov, s katerim se bodo precej lažje spoprijeli z vsemi izzivi, ki jih čakajo v bližnji prihodnosti.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja