Ustrezna priprava tal za talne obloge

estrihi-strojni tlaki

Kadarkoli želimo položiti parket, keramične ploščice, vinil ali drugo talno zaščito, moramo najprej poskrbeti za pravilno pripravo tal. Med betonsko ploščo in izbrano oblogo morajo namreč mojstri urediti nekaj vmesnih slojev. V osnovi mora biti beton najprej dobro posušen, saj bi v nasprotnem primeru na dolgi rok povzročili nabiranje vlage in razkrajanje ter pokanje teh plasti, nadalje pa mora biti tudi dobro očiščen. Nadenj mojster namesti izolacijski material, pri katerem upoštevajmo njegovo toplotno in zvočno učinkovitost (toploto nudi npr. stiropor, za zvok pa je dober tervol). Sledi folija, nato pa estrihi ali strojni tlaki. Da bi bili vaši strojni tlaki pravilno vgrajeni, se posvetujte s strokovnjaki, ki jih med drugim lahko kontaktirate v podjetju Hotenjka – klikni.

strojni tlaki1

Strojni tlaki – lastnosti in vrste

Strojni tlaki imajo tako poimenovanje, ker za njihovo vgrajevanje strokovnjaki uporabljajo poseben stroj. Ta sproti meša posebno mešanico cementa, vode in peska, vgrajena črpalka pa jo potisne po ceveh na načrtovano mesto. Nekdaj so bili nameščeni na kovinske armaturne plošče, danes pa to ni več potrebno, saj z mikroarmaturo, ki je direktno vmešana v zmes, pridobimo precej boljšo trdnost in sorazmernejšo porazdelitev. Delijo se na cementne in samorazlivne, in sicer so prvi najpogostejši v stanovanjskih objektih, slednji pa v industrijskih, kjer so narejeni na osnovi kalcijevega sulfata ter izravnalne mase.

strojni tlaki

Zaključna faza

Strojni tlaki se morajo na koncu zelo dobro posušiti, čas sušenja pa je odvisen od več dejavnikov: debelina, uporabljeni materiali ter njihove lastnosti. Računajmo na vsaj 10 do 15 dni sušenja za 1 cm (krajši čas potrebujemo npr. za keramiko). Da se ne bi dotikali sten, se nanje namesti še delitacijski trak, ki je debel 5 mm – s tem preprečimo prenašanje zvokov med prostori v objektu. V izogib nepravilnostim ter kasnejšim nevšečnostim zaupajmo celotni proces usposobljeni ekipi, kot jo imajo v podjetju Hotenjka – klikni

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja