Varščina javne dražbe

dražba

Ko se želimo udeležiti javne dražbe, ker želimo kupiti prav poseben predmet, je v pogojih pristopa k dražbi navedeno, da je potrebno plačati varščino za pristop. In potem se vprašamo, zakaj je to potrebno in kaj se dejansko s to zgodi. Seveda, če še nismo seznanjeni s potekom dražb. Če pa smo, pa je zagotovo nam že jasno, da je javna dražba zastavljena točno na takšen način.

Torej, javna dražba se odvija ob točno določenem času in na določenem mestu. Udeležijo se je lahko zgolj tisti, ki so izpolnili pogoje za pristop oziroma prijavo. To se preveri na dan dražbe, torej, ko smo že tam. Seveda pa pred odhodom na dražbo, preverimo ali je ta še vedno aktualna, kajti to se lahko spremeni tudi v zadnjem trenutku.

Naveden je torej znesek, kateri predstavlja varščino in katerega moramo poravnati še pred pristopom (običajno na določen datum ta mora biti urejena). Ta je odvisen od izklicne cene. Odvisno je tudi za kakšen način nakupa gre (ali je oddaja, prodaja, itd.). Vsekakor pa nam ni potrebno skrbeti, da bi nam varščina propadla oziroma bi ostali brez te. Javna dražba in varščina sta zanesljiv način nakupovanja in varnosti. Dražba je nakupovanje, varščina pa predstavlja varnost.

Varščina je torej pomembna tako za udeleženca, kakor tudi za organizatorja. S tem se organizator zavaruje pred možnimi zapleti, kot so recimo, da končni dražitelj ne poravna ostalih obveznosti po koncu dražbe. Ker, ko je enkrat javna dražba zaključena, je to vse in lahko hitro postanemo lastnik določenega predmeta. Seveda pa pred tem moramo še opraviti nekaj drugih obveznosti.

Ko je javna dražba torej končana, se zgodi to, da tisti, ki uspešno kupi predmet, se mu znesek varščine odšteje od kupnine. V kolikor, pa z dražbe odidemo praznih rok, se nam varščina v celoti povrne. Torej, ničesar nismo izgubili.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja