Zakaj dodajati omega 3 k naši prehrani?

omega 3 malinca

Telo esencialnih maščobnih kislin omega 3 ne more proizvajati samo, zato jih moramo vnesti s pomočjo prehrane ali prehranskih dopolnil. Ker pa se zelo redki ljudje na svetu dnevno prehranjujejo z mastnimi ribami, ki pa so poleg tega še večinoma kontaminirane s težkimi kovinami, so najboljši vir omega 3 maščob prav prehranska dopolnila.

Znaki pomanjkanja omega 3 maščobnih kislin

Znaki pomanjkanja esencialnih maščob se lahko kažejo navzven, ali pa jih občutite v sebi. Če imate suho kožo brez sijaja, lomljive lase in nohte, prhljaj, potem vam kvalitetno prehransko dopolnilo z omega 3 maščobami lahko pomaga. Prav tako razmislite o jemanju tega prehranskega dopolnila ob težavah z nespečnostjo, slabi koncentraciji, prekomerni utrujenosti in če imate težave z vidom. Dolgotrajno pomanjkanje omega 3 maščob v telesu pa lahko s seboj prinese resnejše težave, vnetje v sklepih, kardiovaskularne težave, celo avtoimunska obolenja.

Za koga je uživanje prehranskega dopolnila še posebej primerno?

Najbolje bi bilo, da bi vsi redno uživali 250 mg ‘ribjega olja’ vsak dan, športniki celo več. Športniki in aktivni ljudje se zaradi svojih napornih vadb redno srečujejo z vnetji in oksidacijo, zato ima njihovo telo povečano potrebo po dobrih maščobah. Prav tako povečano potrebo občutijo nosečnice, saj plod porabi te dobre maščobe za svoj razvoj, predvsem za razvoj živčnega sistema, možganov in oči. Jemanje omega 3 maščob se priporoča tudi pri dojenju. Tudi starostniki se srečujejo s težavami, povezanimi s pomanjkanjem esencialnih maščob, saj proces staranja s seboj prinaša tudi slabšo absorpcijo hranil in tako povečano potrebo po omega 3 maščobnih kislinah.

Vegetarijanci in vegani ne uživajo rib in tako so oreščki in semena njihov edini vir maščobnih kislin. A to ni dovolj in zato bi morali uživati tudi prehranske dodatke. Obstaja rastlinska alternativa, saj najčistejše omega 3 maščobne kisline sedaj pridobivajo tudi iz morskih alg. Prehranska dopolnila z omega 3, pridobljenimi iz alg so tudi med najbolj kvalitetnimi viri esencialnih maščob in jih je možno dobiti tudi pri slovenskih ponudnikih prehranskih dopolnil.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja