Zakaj je potrebna ocena tveganja?

projekt varnost

Z ustanovitvijo podjetja se vsak lastnik podjetja oziroma delodajalec zakonsko zaveže, da bo poskrbel za varnost v delovnih prostorih, kar velja za vsako delovno mesto. To tudi pomeni, da morata za vsako delovno mest biti ustrezno urejeni ocena tveganja in izjava o varnosti.

Vendar si večina delodajalcev na žalost zakonske določbe pogosto interpretirajo tako, da menijo, da je dovolj zgolj ocena tveganja, in da so s tem izpolnili svojo zakonsko obveznost. Toda, poudariti je potrebno, da gre v resnici za le en del izjave o varnosti, v katero pa morajo biti vključena še nekatera dodatna določila. Več o tem si lahko preberete tukaj.

ocena tveganja1

Možne posledice v primeru neupoštevanja zakonskih določil

V primeru, da se delodajalec poskuša izmuzniti urejanju teh dveh zanj zelo pomembnih dokumentov, kot sta izjava o varnosti in ocena tveganja, se lahko v dolgoročnem smislu sooči z večjim številom poškodb pri delu, ob tem pa tudi s povečano odsotnostjo z dela, saj s svojim ravnanjem ni zagotovil zdravega in varnega okolja za vse zaposlene.

Ob tem ima podjetje tudi bistveno višje stroške dela. Uradne raziskave delovnih procesov so potrdile, da za vsak evro, ki ga delodajalec nameni za promocijo zdravja in zagotavljanja varnosti na delovnem mestu, podjetje zasluži dobiček v višini med 2,5 in 4,8 evra. Da ne omenjamo tudi slabe delovne klime, ki lahko zavlada med delavci, kar še posebej lahko vpliva na zmanjšanje njihove produktivnosti.

ocena tveganja

Manj motivirani delavci so slabši delavci

Zaradi neupoštevanja predpisov in ignoriranja pomembnosti listin, kot je ocena tveganja, lahko pride do bistvenega upada motivacije pri zaposlenih, saj jim je na tak način onemogočena možnost za krepitev duševnega in telesnega zdravja. Več podrobnejših informacija vam je na voljo tukaj.

Dolgotrajno in ponavljajoče se delo in vse ostale obremenitve, ki jih prinese, lahko bistveno poslabšajo počutje zaposlenih, ki sčasoma lahko povsem izgubijo motivacijo za delo, s tem pa tudi lahko nehajo čutiti pripadnost podjetju. Zato je izredno pomembno, da se vsak delodajalec zaveda, kako zelo ključni sta izjava o varnosti in ocena tveganja za uspešno poslovanje in rast podjetja.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja