Zakaj je vosek boljši kot olje za les?

olje za les

Olje za les se redno uporablja za lesne izdelke in površine namenjene zunanji uporabi. Dobri poznavalci tega področja vam bodo znali povedati, da olje za les sicer ne predstavlja ultimativne zaščite lesa, saj se v les ne veže in ga zato dež kmalu po nanosu izpere. Več si sicer lahko preberete na spletnem naslovu http://www.silvaprodukt.si/olje-za-les, kjer boste spoznali tudi, da poznamo več vrst olj, med bolj popularne pa denimo prištevamo kreozotno, tungovo in laneno. V nadaljevanju tega članka pa si preberite zakaj je vosek boljša alternativa.

Katero je najboljše olje za les?

silvaproduktKot rečeno z oljem na daljši rok ne more zaščititi lesa, sploh če je ta izpostavljen vremenskim vplivom. Prej ali slej ga bodo napadle glive razkrojevalke in bo žal začel trohneti. Obstaja pa izjema, in sicer kreozotno olje za les. Navadno se ga nanaša z vakuumsko-tlačnimi postopki, ki omogočajo njegov prodor v notranjost predmeta. Tako ni zaščitena le njegova površina, temveč je les povsem prepojen. V praksi se ga najpogosteje uporablja pri zaščiti železniških pragov, redkeje pa v urbanih okoljih saj je lahko precej škodljivo do ljudi. Prav zaradi tega ga v prosti prodaji praktično ne moremo dobiti.

 

Zakaj je vosek boljša alternativa?

olje za les

Ker ga dež izpira s površin, je olje za les potrebno redno ponovno nanašati. Žal odplake ostanejo v okolju in ga onesnažuje. Po nanosu je površina tudi vidno bolj temna, hkrati pa se v poletnem času zaradi te plasti precej bolj segreje, kar lahko škodi ohranjenosti predmetov. Druge slabosti njegove uporabe so tudi madeži, ki povzročajo neenakomeren videz površine. Zelo primerna alternativa je zato vosek, ki bo močno zmanjšal možnost pojav razpok. Zaradi svojega naravnega izbora je prijazen tako do ljudi, kot tudi do okolja. Druga bistvena prednost je, da se vosek trajno veže na površine in ga dež z njih ne izpere. Poleg tega površine zaradi voska ne bodo potemnele.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja